Trdi sir, sveži sir, sadni sir, kutinov sir? Ne, tukaj ne boste prebrali nič novega o sirih, ki so pripravljeni iz mleka. Popeljala vas bom v svet sadnih sirov, ki s klasičnimi nimajo skupnega nič drugega kot le ime.
Kaj je sadni sir?
Sadni sir je “kocka posušene marmelade”. Mogoče pomnite slastno sladke domače mini kockice želatinaste strukture, ki vam jih je ponudila babica ali prababica? Naše babice so pogosto pripravljale kutinov sir ali kutinov žele. Gre za eno in isto stvar. Na kutine smo v sodobnem času žal že skoraj pozabili, več o njih si preberite v tem zapisu.
Začetki priprave sadnih sirov
Rimski zapisi iz 4. in 5. stoletja n.š. omenjajo recept za pripravo kuhane kutine z medom (vir). V preteklosti je bila “marmelada” pripravljena iz kutin. Kutine so bile priročne predvsem zato, ker so bile lepo gostljate brez uporabe želatin. Beseda marmelada izhaja iz portugalske besede marmelada, ki v izvornem jeziku pomeni pripravo kutin (in opisuje kutinov sir ali kutinovo marmelado). “Marmelo” je v portugalščini “kutina”.
No, v današnjem času pa bojda o marmeladi lahko govorimo le, če je pripravljen iz citrusov. Vse ostalo so “(ekstra) domače marmelade” (angleško “jams”). To ekskluzivo v poimenovanju so si prilastili Angleži.
Priprava sadnega sira
Vse vrste sadnih sirov pripravimo po enakem postopku. Vzemimo za primer kutinov sir, kot najbolj popularno različico tega slastnega prigrizka. Kutine najprej “razpečkamo” in razrežemo ter skuhamo v loncu. Da se nam ne prismodijo, dolijemo malo vode. Skuhane mehke kutine spasiramo in po želji dodamo sladkor ali pa jih le kuhamo še naprej, da postane njihova struktura bolj želatinasta. Maso na debelo vlijemo na pergamentni papir in sušimo v sušilniku ali v pečici na 40°C. Naše babice so za sušenje sadne kaše s pridom uporabile toploto krušne peči.
Sir je posušen, ko se ne lepi več na prste in se preprosto odstrani iz pergamentnega papirja. “Sirne plošče” nato razrežemo na majhne kocke. Da se ne bodo lepile med sebo, jih povaljamo v mletih orehih, mandljih ali lešnikih, riževi moki ali sladkorju. Tako pripravljen sadni sir lahko hranite v suhem in hladnem prostoru in uživate v njegovem okusu več let!
Da si boste lažje predstavljali, kako pripraviti kutinov sir doma, si oglejte tale videoposnetek.
Kako pripraviti sadni sir manj kaloričen?
Tradicionalni recepti za sadni sir zahtevajo precej veliko količino dodanega sladkorja. Naši predniki so enemu kilogramu kutinove sadne kaše dodali en kilogram belega sladkorja. V takem razmerju se je izdelek posušil v želatinasto strukturo, zato kutinov sir poznamo tudi poz imenom “kutinov žele”. Tak prigrizek je sicer okusen, vendar kalorična vrednost daleč presega današnje želene “standarde”.
Prva možnost je, da bistveno zmanjšate količino sladkorja. Recimo, da na kilogram sadne kaše dodate 200 g sladkorja. Prav dovolj bo sladek vaš posladek.
Dodatna nadgradnja pa je, da bel sladkor v celoti zamenjamo z bolj “polnovrednimi” ali manj “kaloričnimi” nadomestki. Izbira je res velika: trsni sladkor, melasa, javorjev sirup, agavin sirup, eritritol, med, grozdni sok!

Alternativne različice kutinovemu siru
Seveda pa sadni sir lahko pripravimo tudi iz drugih sadnih vrst. Lep rezultat dobimo še posebej, če pripravljamo sladico iz vrst, ki imajo podobno zrnastno strukturo mesa kot kutine. To so na primer jabolka in hruške. Pa še kaj. Tudi iz feijoe se da pripraviti izvrsten sadni sir. V sadno maso za popestritev dodamo razne oreške (lešnike, orehe, mandlje) in semena (sončnična, pinjole, sezam…). Naj bo sadni sir vsako leto malo drugačnega okusa, da se ga ne bomo naveličali. Pa dober tek!