0
Your Cart

Kako odstranimo etiketo iz kozarca ?

Vesela sem, da izbirate kakovostne izdelke domačih proizvajalcev. Veliko njih smo napolnili v stekleno embalažo. Kaj pa storiti, ko se kozarec ali steklenica izprazni? Preberite si, kako odstranimo etiketo iz kozarca ali steklenice.

pexels recikliranje stekla
Foto: Pexels.

Najbolj enostavno je, da stekleno embalažo odvržemo v zabojnik za steklo, kovinske pokrove pa v zabojnik za embalažo. Tako poskrbimo, da se materiali ponovno uporabijo.

Steklo je zelo primerno za ponovno uporabo! Če radi sami kaj ustvarjate in pripravljate shranke za kasnejše dni, s pridom lahko uporabite že uporabljeno stekleno embalažo. Le pri pokrovčkih se malo zalomi, saj že rabljeni pokrovi nimajo več ustrezno mehkega tesnila, ki bi zagotavljal stoodstotno tesnjenje. Z uporabo rabljenih pokrovov torej tvegate, da pokrov ne bo tesnil in bo do vsebine v kozarcu prišel zrak. Rezultat je slej ko prej neuporaben ali pokvarjen shranek.

Če vam kuharija v kozarcih ne leži najbolj, lahko kozarce (namesto da jih vrnete v reciklažo) uporabite za ustvarjanje ali shranjevanje živil in drugih drobnarij.

Letak Metka Odstranjevanje etiket

Da lahko ponovno napolnimo kozarec s svežo vsebino, moramo imeti brezhibno čisto embalažo. Navznoter in navzven. Notranjost precej hitro očistimo z ročnim pomivanjem z gobico. Temeljito čiščenje opravi še pomivalni stroj. Jaz že rabljeno steklovino še enkrat operem v profesionalnem pomivalnem stroju, ki dosega visoko temperaturo pomivanja.

Kako odstranimo etiketo iz kozarca

Postopek ni ne kratek ne zelo dolg. Malo truda boste morali vložiti, vendar je trud poplačan z brezhibnim kozarcem, ki bo izgledal kot nov. Kako uspešni bomo, je odvisno od vrste lepila, s katerim je etiketa pritrjena na embalažo.

  • Izpraznjen kozarec znotraj splaknemo, nato pa ga namočimo v vodo. Najbolje vročo in najbolje kar čez noč.
  • Včasih etiketo enostavno potegnemo iz stekla, včasih pa je lepilo bolj trdovratno in bodo spodnje plasti etikete še ostale na steklu.
  • Takrat vzamemo navaden nožek in postrgamo ostanke. Če vam takoj ne uspe, pustite namakati kozarec še kakšno minuto.
  • Najbolj zalepljene koščke odstranimo z žičnato gobico. Steklo se ne bo poškodovalo. Pri najhujših primerih ostanke etikete posujemo z mešanico olja in sode (ali soli) ter zdrgnemo.
  • Dobro operemo kozarec. Najbolje v pomivalnem stroju.
  • Kozarec bo sedaj čist kot nov in primeren za ponovno polnjenje.

Etikete so izdelane iz različnih materialov. Ali bo etiketa lepo odstranljiva ali ne, je v največji meri odvisno od vrste lepila na materialu. Iz izkušenj pa opažam, da se tudi etikete iste vrste različno dobro (ali slabo) odlepijo glede na to, koliko je stara steklenica je, iz katere steklarne je (vrsta stekla), koliko časa je bila etiketa že nalepljena in ali je bila mogoče izpostavljena soncu.

Skratka, včasih bo šlo lažje, včasih pa težje.

PRAZNE KOZARCE LAHKO UPORABITE TUDI DRUGAČE

Tudi v teh primerih boste najbolj zadovoljni s čistim kozarcem z odstranjeno etiketo.

Če sami kuhate marmelade ali sokove, znova uporabite steklovino. Prihranili boste kar nekaj denarja brez da bi izgubili na kakovosti hrane. Priporočam samo menjavo pokrovov.

Rabljene kozarce uporabite za kaljenje kalčkov, pripravo kombuče, kefirja, droži…

V kozarcih lahko shranjujemo začimbe, žita, moko, stročnice, kavo, oreščke…

V kozarcih lahko zamrzujete tekočine (juhe, zelenjavne pireje, sokove…). Ne napolnite kozarcev do vrha, ampak pustite nekaj več prostora med snovjo in pokrovom.

Ustvarimo prisrčne dodatke za dom. Kozarec okrasimo in ustvarimo vazo za rože, dekoracijo s peskom in kaktusom, lonček za pisala, lanterno za svečko…

V kozarcih lahko shranjujemo kozmetične pripomočke, kot so vata, palčke za ušesa, sponke… Ali pa šivalni pribor, gumbe, pripomočke za prvo pomoč?

V kozarčkih lahko shranite semena za novo vrtnarsko sezono.

Ustvarite “kozarec veselja”. Napolnite kozarec z zapisi na listkih, ki so vam polepšali življenje. Čez čas kozarec odprite in preberite, kaj lepega se vam je zgodilo. 😉

Kozarce so lahko ponovno uporabni tudi za moške zadeve! V kozarcih lahko shranjujemo žeblje, vijake, matice…

Verjamem, da imate tudi vi izkušnje s ponovno uporabo kozarcev in njihovim čiščenjem. Vaša mnenja in ideje lahko delite z mano v spodnjih komentarjih.

ALI STE VEDELI…?

… da je steklo najbolj inerten material, kar pomeni, da ni nobene interakcije med izdelkom in steklom.

… da ima steklo več življenj tako kot mačke? Življenjska doba stekla je neomejena, saj ga je možno reciklirati brez izgube kakovosti.

SHARE:

Dodaj odgovor

Želimo poenostaviti vaše brskanje spletni strani, zato uporabljamo piškotke.