0
Your Cart

Radič v kulinariki: recept za okusne testenine z radičem

V uvodu k temu kulinaričnemu doživetju se poglobimo v svet radiča, edinstvene sestavine, ki obogati naš jedilnik. Razkrili bomo izjemno okusen recept za testenine z radičem in kako bo omako obogatil tudi okus našega radičevega namaza.

Radič: okusna raznolikost in zdravo živilo

Rdeči radič je cenjen zaradi svojega značilnega grenkega okusa, ki v jedeh prinaša posebno noto. Najbližje nam je pripravljen v solati, zabeljen z (bučnim) oljem in kisom ter ocvirki. Tudi barvna paleta radičev je široka, mi pa se posvetimo rdečemu radiču, ki ga uporabimo za pripravo namaza ali kot omako za testenine.

Na Goriškem imamo tradicijo gojenja in uživanja prav posebnega, Solkanskega radiča. O njegovi zgodovini, značilnostih in pomenu v kulinariki si lahko preberete v tem zapisu. Na gornjem koncu Vipavske doline pa poznajo, oziroma oživljajo še eno avtohtono sorto radiča, to je črniški radič. Več o njem si preberite na tej povezavi.

Poleg izrazitega okusa je rdeči radič tudi bogat vir hranil. Vsebuje vitamine, kot so vitamin K, vitamin C in B-vitamini, ter mineralov, kot so železo, magnezij in kalij. Prav tako vsebuje antioksidante (antociane), ki prispevajo k zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Pravijo, da bolj kot je radič grenak, bolj zdrav je.

Prebivalci naše zahodne sosede Italije so res pravi ljubitelji radiča. Skozi stoletja so vzgojili kar nekaj izjemnih sort (treviški, veronski..). Nekateri zgodovinarji verjamejo, da je radič rastlina orientalskega izvora, uvedena na ozemlju Beneške republike proti koncu 15. stoletja in prvič gojena v provinci Treviso od 16. stoletja dalje.

Recept za okusne testenine z radičem

Nič nenavadnega torej, da je grenčičen okus pritlehne listne zelenjadnice priljubljen in tradicionalen v severnih pokrajinah Italije, vpliv pa se je razširil tudi v naše kraje, zlasti na Primorskem. Za spodnji recept pa lahko brez težav uporabite katero koli sorto rdečega radiča, ki vam je ljuba.

Sestavine (za 4 osebe):

 • 400g testenin po izbiri
 • 1 manjši radič
 • 50g slanine
 • 2 žlici olivnega olja
 • Sol in poper po okusu
 • 100 g gorgonzole
 • 100g radičevega namaza
 • rdeče vino po okusu
 • Parmezan (po želji za posip)

Priprava:

 1. Testenine skuhajte v slani vodi po navodilih na embalaži. Medtem radič nasekljajte na tanke trakove.
 2. Na ponvi segrejte oljčno olje, dodajte narezano slanino in popražite.
 3. Popraženi slanini dodajte nasekljan radič ter ga pražite približno 5 minut. Nato zalijte z malo rdečega vina in dodajte na koščke narezano gorgonzolo in radičev namaz.
 4. Kuhane testenine odcedite in jih dodajte k radiču v ponvi. Nežno premešajte, da se okusi povežejo.
 5. Po okusu solite in poprajte. Po želji dodajte sveže nariban parmezan.
testenine z radičem
Testenine z radičem

Zdaj, ko ste se sprehodili skozi osnove radiča, je čas, da se preizkusite v pripravi okusnih testenin z radičem. Uživajte v tej harmonični kombinaciji okusov, ki bo navdušila vaše brbončice in oživila vaš jedilnik!

SHARE:

Dodaj odgovor

Želimo poenostaviti vaše brskanje spletni strani, zato uporabljamo piškotke.