0
Your Cart

Sadne rolice, okusen in zdrav sadni prigrizek

Ste že slišali za sadne rolice? V Sloveniji so še dokaj nepoznane. Mogoče je kdo v krogu vam najbližjih že kdaj posušil na tanko razmazano sadno kašo in jo zarolal? Mogoče ste že delali sadni sir, ki je, recimo, grob približek sadnim rolicam?

Sadne rolice so precej razširjene v anglosaksonskem svetu, kjer jih imenujejo “fruit rolls” ali “roll-ups”, tudi “fruit leather”, torej “sadno usnje. Nekako se mi ne dopade, da bi jedli “usnje”, zato sadne prigrizke, pripravljene iz zarolane sušene sadne kaše raje poimenujmo sadne rolice.

Od kod izvirajo sadne rolice?

Tovrstni sadni zvitki izvirajo iz Bližnjega Vzhoda, kjer tradicionalno na vročem zraku sušijo pulpo iz grozdja ali murv, pa tudi marelic (v Armeniji). Tam imenujejo sadne zvitke “pestil” ali “pastegh” in so izvrsten vir hranil in vitaminov v zimskem času.

Skratka, idejo o sušenju sadne pulpe in njenem zvijanju so v začetku 20. stoletja iz Bližnjega Vzhoda prinesli migranti v ZDA in pričeli s proizvodnjo sadnega usnja. Proizvodnja se je širila, nastale so mnoge različice tako v okusih kot v oblikah. Kvaliteta pa je žal drastično upadla, saj na ameriškem trgu dandanes najdemo poplavo industrijskih rolic, izdelanih iz aromatiziranega sladkorja ali zgoščenih sadnih sokov z dodatki barvil intenzivnih barv.

Armenian fruit leather
Izdelovanje sadnega usnja na tradicionalen način v Armeniji. Vir: http://wanderlustandlipstick.com/blogs/pamperspakhlava/2012/06/20/on-a-roll-fruit-leather/

Hranilna vrednost sadnih rolic

Sadne rolice so izvrsten vir energije (veliko ogljikovih hidratov, oz. sadnega sladkorja), vsebujejo veliko mineralov in vitaminov iz sadja – predpostavljamo, da so poleg suhe snovi, ki ostane v masi po sušenju sadja (t.j. fruktoze) ohrani tudi večina vitaminov in mineralov. Sadne rolice imajo izjemen vpliv na regeneracijo telesa po aktivnostih.

Seveda pa nas moderni trendi vlečejo nazaj k koreninam, naravi in posledično naravnim sestavinam sadnih rolic, teh, v osnovi zdravih prigrizkov.

Kratek postopek izdelave sadnih rolic

Za rolice potrebujemo sadno kašo – bodisi svežo bodisi v obliki marmelade. Fino sadno kašo čim bolj enakomerno razmažemo po peki papirju, ki smo ga položili na pladnje iz sušilne naprave. Lahko bi kašo sušili tudi na običajnem pekaču v kuhinjski pečici. Maso sušimo na nizki temperaturi (max 40°C) toliko časa, da “sadna plošča” na otip ni več lepljiva niti v sredini in se lepo odstrani od peki papirja. Suhe sadne plošče zarolamo v daljše rolice in jih začasno stisnemo z vrvicami ali nekako obtežimo, da se rolica v notranjosti malce zalepi skupaj. Po določenem času (najbolje naslednji dan) rolice narežemo na manjše koščke, toliko velike, da jih bomo lahko mi in naši otroci lepo raztapljali v ustih.

sadne rolice
Drva za zimo? Ja, taka, ki jih lahko pojemo: sadne rolice.

Sadne rolice so zanimiv tehnološki izziv

Poskušam in poskušam posušiti različne sadne kaše ali marmelade in se vsakič znova spopadam z novim izzivom. Te sadne rolice so res trd oreh. Morajo biti ravno prav suhe (upoštevajoč tudi to, da se s časom nazaj navežejo zračne vlage), okusne, ravno prav zarolane, ravno prav mehke in hkrati nelepljive in čim bolj trajne… Pa seveda, da kaša čim manj oksidira med tem ko se suši. Skratka, tisoč in ena ovira do optimalnega izdelka.

Sadne rolice
Kakijeve rolice brez dodanega sladkorja.

Kaj bomo vrgli na pladenj in posušili? Izbira je neskončna. Na voljo so vse sadne vrste z vsemi možnimi dodatki (začimbami, semeni, oreški, cvetjem…). Vendar pa vam lahko iz izkušenj povem, da se vse sadne vrste ne posušijo enako optimalno. Najboljše rezultate trenutno dobivam pri sušenju kakijeve kaše (lepa struktura, mehka rolica, prijeten okus), vendar je pri kakiju en strašen problem. Če kaša vsebuje samo mikrogram popolnoma nezrele pulpe, bodo vse rolice zvijale.


Recimo, pri določenih drugih sadnih vrstah mi je všeč struktura, ki jo dodajo semena v sadju (fige, bezgove jagode, kivi).

sadne rolice iz češnje

Prehranska vrednost sadnih rolic

V sami osnovi so sadne rolice sadje brez vsebnosti vode. To seveda velja za rolice, ki ni so sladkane. V sadnih rolicah je torej zgoščena naravna fruktoza (sadni sladkor) in zato so rolice odličen naraven energijski bombonček! Skratka, sadno rolico si privoščimo na vrhu hriba, na cilju popotovanja ali vselej ko nam “pade cukr”. Ja, sadne rolice so, kljub temu da so lahko pripravljene brez dodatka sladkorja, prijetno sladke! Za trenutek jo pustite v ustih, da se začne mehčati in topiti. Naslednji trenutek vas bo že nahranila z energijo.

V sadnih rolicah so ohranjenje vse vlaknine, minerali, posfor, kalcij in železo (vir). Vlaknine pomagajo pri uravnavanju prebave in pomagajo pri uravnavanju telesne teže, saj nam dajejo daljši občutek sitosti.

SHARE:

Dodaj odgovor

Želimo poenostaviti vaše brskanje spletni strani, zato uporabljamo piškotke.