Bi košček sira ?

Trdi sir, sveži sir, sadni sir, kutinov sir? Ne, tukaj ne boste prebrali nič novega o sirih, ki so pripravljeni iz mleka. Popeljala vas bom v svet sadnih sirov, ki s klasičnimi nimajo skupnega nič drugega kot le ime.

Kaj je sadni sir?

Sadni sir je “kocka posušene marmelade”. Mogoče pomnite slastno sladke domače mini kockice želatinaste strukture, ki vam jih je ponudila babica ali prababica? Naše babice so pogosto pripravljale kutinov sir ali kutinov žele. Gre za eno in isto stvar. Na kutine smo v sodobnem času žal že skoraj pozabili, več o njih si preberite v tem zapisu.

Kutinov sir
Kutinov sir z dodanimi orehi.

Priprava sadnega sira

Vse vrste sadnih sirov pripravimo po enakem postopku. Vzemimo za primer kutinov sir, kot najbolj popularno različivo tega slastnega prigrizka. Kutine najprej “razpečkamo” in razrežemo ter skuhamo v loncu. Da se nam ne prismodijo, dolijemo malček vode. Skuhane mehke kutine spasiramo in dodamo sladkor ali pa jih le kuhamo še naprej, da postane njihova struktura bolj želatinasta. Maso na debelo vlijemo na pergamentni papir in sušimo v sušilniku ali v pečici na 40°C. Sir je posušen, ko se ne lepi več na prste in se lahko tno odstrani iz pergamentnega papirja. “Sirne plošče” na koncu še razrežemo na majhne kocke. Da se ne bodo lepile med sebo, jih povaljamo v mletih orehih, mandljih ali lešnikih, riževi moki ali sladkorju. Tako pripravljen sadni sir lahko hranite v suhem in hladnem prostoru in uživate v njegovem okusu več let!

1001 različica

Seveda pa sadni sir lahko pripravimo tudi iz drugih sadnih vrst. Lep rezultat dobimo še posebej, če pripravljamo sladico iz vrst, ki imajo podobno zrnastno strukturo mesa kot kutine. To so na primer jabolka in hruške. Pa še kaj. V sadno maso za popestritev dodamo razne oreške (lešnike, orehe, mandlje) in semena (sončnična, pinjole, sezam…). Naj bo sadni sir vsako leto malo drugačnega okusa, da se ga ne bomo naveličali. Pa dober tek!

Dodaj odgovor