Ko pomislite, da bi morali jesti več zelenjave, verjetno ne pomislite, da bi šteli tudi čips. Toda ko gre za “kale “zelene” čipse, je vse, kar ste mislili o prigrizkih, obrnjeno na glavo. Zeleni zelenjavni čipsi so hrustljavi z zasvojljivim okusom, vendar imajo malo kalorij in so bogat vir mikrohranil.
Kako narediti ohrovtov čips
Sama sem poskusila sušiti različne vrste ohrovta: glavnati, kodrolistni in listni (toskanski) ohrovt. Najboljše rezultate sem dobila s kodrolistnim ohrovtom, saj ohrani nagrbančenost in ga v ustih lepo zagrizeš. Zelo dobro se obnese tudi toskanski ohrovt, saj je v čipsu zelo dobrega okusa, ima pa debelejše steblo, ki ga (suhega) ne boste mogli zgristi. Pri glavnatem ohrovtu so se najbolj odrezali zunanji, najtemnejši listi rastline. Tisti, ki so za kuhanje mineštre ali “temfane vrzote” pretrdi, so najboljši za predelavo v čips.

Tehnik za pripravo ohrovtovega čipsa je kar nekaj. Priporočam, da ga pred sušenjem čim manj trgate na manjše koščke. Ko bo suh, se bo itak drobil. Glede sušenja obstajata dve glavni “struji”, in sicer, da ohrovt spečemo v pečici pri 150°C ali pa ga posušimo na temperaturi do 40°C. Nadvse okusen je v pečici pečen ohrovt, ki ga pred pečenjem premažemo z oljem, soljo, gorčico in mogoče tudi česnom. Vsekakor pa z obdelavo na visoki temperaturi izgubimo več vitaminov (antioksidantov) kot s sušenjem pri nizki temperaturi.

Priporočam, da suhe liste ohrovta položite v sušilnik in sušite na nizki temperaturi dokler niso listi hrustljavi. Če niste pred sušenjem odstranili trdih pecljev, jih odstranite sedaj in tako tudi liste razdelite na manjše kose. V večji skledi koščke ohrovta zmešajte z oljčnim oljem in soljo. Lahko se poigrate tudi z drugimi začimbami (rožmarin, timijan, poper, ingver…). In čips je pripravljen.
Shranjevanje ohrovtovega čipsa
Čips se hitro naveže zračne vlage, zato vam bo ostal hrustljav le kratek čas. V nasprotnem ga boste morali hermetično zapreti v kozarec (čim manj zraka) – delajte to v suhem prostoru. Če se vam čips ponovno navlaži, ga za kratek čas “posušite” v sušilniku ali pečici brez gretja (ventilator). Tako pripravljen čips bo na sobni temperaturi in v suhem zdržal vsaj 1 leto.
Hranljiva vrednost ohrovtovega čipsa
Hrustljave domače “vrzote” so živilo z nizko energijsko gostoto. Energijska gostota se nanaša na količino kalorij v določeni količini hrane. Hrana z nizko energijsko gostoto ima razmeroma malo kalorij na enoto volumna, medtem ko hrana z visoko energijsko gostoto vsebuje več kalorij glede na velikost. Kale čipsi so hrana z nizko energijsko gostoto, kar pomeni, da jih lahko jeste veliko, ne da bi dodali veliko kalorij k vaši prehrani. To jih naredi popolno hrano za hujšanje, saj vam dajejo energijski pospešek, ne da bi spodbujali pridobivanje telesne teže.
Ohrovtov čips je poln 𝐚𝐧𝐭𝐢𝐨𝐤𝐬𝐢𝐝𝐚𝐧𝐭𝐨𝐯 (karotenoidov in flavonoidov), ki ki lahko preprečujejo celično poškodbo.
Ohrovt je eden najbolj znanih prehranskih virov 𝐯𝐢𝐭𝐚𝐦𝐢𝐧𝐚 𝐊. Ena majhna porcija čipsa iz ohrovta, vsebuje 472 mikrogramov vitamina K1, kar močno presega dnevne potrebe po vitaminu K. Odrasli moški potrebujejo vsaj 120 mikrogramov vitamina K1, ženske pa vsaj 90 mikrogramov. Vitamin K je ključen za strjevanje krvi, celične reakcije in vzdrževanje kostnega tkiva. Dovolj vitamina K je povezano z manjšim tveganjem za osteoporozo in srčno-žilne bolezni, kar pomeni, da lahko kale čipsi zaščitijo vaše kosti in srce.
Vse zelene listnate zelenjave so dober način za pridobivanje 𝐯𝐢𝐭𝐚𝐦𝐢𝐧𝐨𝐯 𝐬𝐤𝐮𝐩𝐢𝐧𝐞 𝐁, in ohrovt ni izjema. Ohrovt je še posebej bogat z vitaminom B6, B1 in B2. Na primer, vsak kozarec ohrovta vsebuje 11% priporočenega dnevnega vnosa vitamina B6, 7% vitamina B2 in 6% priporočenega vitamina B1. Vitamini B pomagajo telesu pretvoriti hranila v energijo, kar je bistveno za ohranjanje zdrave telesne teže. Poleg tega vitamin B6 lahko pomaga olajšati simptome depresije, jutranje slabosti in predmenstrualnega sindroma (vir).
Izjemno vsestranski čips
Čips iz ohrovta je preprost za pripravo in izjemno vsestranski. Lahko ga uživate s ščepcem morske soli, začinjenega s poprom za pikanten prigrizek ali pa ga uživate z gorčičnim prelivom. Ne glede na to, ali potrebujete popoldanski prigrizek ali nekaj zdravega za prinesite na zabavo, je čips iz ohrovta odlična izbira.
Nekaj idej kako uporabiti ohrovtov čips
- Ohrovtov čips s humusom: Postrezite ohrovtov čips in ga pomakajte v humus, oz. za mažite na čipske.
- Ohrovtov čips s parmezanom: Na ohrovtov čips dodajte nariban parmezan, malo oljčnega olja, soli in popra. Pecite v pečici, dokler se parmezan ne stopi.
- Ohrovtov čips s pikantno omako: Prelijte ohrovtov čips s pikantno omako za okusen in pikanten prigrizek.
- Ohrovtov čips v solati: Dodajte ohrovtov čips k solati, paradižnikom in feti ter prelijte z balzamičnim kisom in oljčnim oljem.
Če nimate časa ustvarjati in sušiti ohrovt ali pa ga nimate na voljo za nakup, lahko že pripravljen ohrovtov čips kupite v naši spletni trgovini (KLIK).
