O gorjanskem ribezu

Če zrasteš ob njem, ga pač vzljubiš za vedno. Kot čistokrvna Gorjanka, pardon, Gorjanc, sem se kot majhen dekl’č potikala pod ribezovimi grmi v domačem nasadu. Še sedaj imam v spominu starejše vaške gospe z “bertahi” in kanglicami, privezanimi okoli pasu, ki so dan za dnem ročno pobirale črne jagode. S pogledom sem segla ravno pod kanglice. Spomnim se domačega dvorišča (duri), kjer sem teti pomagala s peskom iz tal čistiti steklenice od vina. Tako očiščene steklenice so bile nared za nov ribezov sok. Zamaški pa še tisti, rdeči, gumijasti, ki jih je bilo potrebno prekuhati v vodi.

Ribez 2
Polno dozorel rdeč ribez v Gorjah. Foto Meta Harej

Ribez v Gorjah ima dolgo tradicijo

Ja, ribez je svoj čas imel v Gorjah precej več veljave kot danes. Ni bilo kmetije, ki ne bi imela vsaj nekaj grmov za lastne potrebe, veliko pa se jih je ukvarjalo tudi s trženjem tega čudovitega jagodičja. Tudi moj dedek in nato oče.

Pa je globalizacija v času osamosvojitve naredila svoje tudi v ribezovih nasadih. Ne samo v naši družini, tudi na širšem območju Gorij so se začeli ribezovi nasadi spreminjati v travnike. A po četrt stoletja pustinje, se mlada generacija – k sreči – znova odloča za prebuditev stare ribezove tradicije v Gorjah. Mene je življenjska pot vodila v Vipavsko dolino, vi, Gorjanci, pa kar pogumno naprej!

Tradicijo pridelave ribeza v Gorjah ohranja in nadgrajuje Tilen Soklič. Poleg trženja svežega ribeza pripravlja tudi ribezovo marmelado in ribezovo vino! Vsekakor vredno poskusiti!

Gorjanski ribez
Med obiranjem ribeza v Gorjah.

Kam’r gre b’k, gre še štr’k (kamor gre bik, gre še štrik)

K sreči je naš “Ata” le obdržal nekaj grmov za družinske potrebe. Nekaj črnega in nekaj rdečega ribeza. Vmes je dal dva grma joste. To je zelo dober križanec med kosmuljo in črnim ribezom. Malo bolj zakisli kot ribez, vendar ima fantastično aromo črnega ribeza, ki jo tako zelo obožujem.

Josta - Gajenje, Đubrenje, Sorte, Sadnja, Setva, Berba, Žetva, Upotreba |  Agroklub.rs
Josta. Vir: agroclub.rs

In kot ta prav “Gorjanc” sem nekaj grmov prenesla tudi v Vipavsko dolino. Grmi so bistveno manjši kot na Gorenjskem, vendar pridelek bistveno slajši! Rdeči ribez lepo uspeva, namesto črnega pa sem rajši posadila josto, ki se po dveh letih konkretno bohoti ob potoku v naši njivi. Žal mi ves pridelek tik pred obiranjem poje nekdo drug. Sumim na krilateže s kljuni. Tudi če mojo pozobajo “kljunaši” iz parih kil gorjanske joste pripravim zares zares okusno marmelado.

Predem pa uspem prelisičiti tatiče in hkrati donegovati moj nasad, bom vesela viška vsake kile ribeza, ki ga bo preveč za domače potrebe iz gorjanskih grmičev.

Ribezov sok

To je pijača moje mladosti! Tudi vaše? Tudi otroci, ki ne negujejo take nostalgije do ribeza kot jaz, so navdušeni nad ribezovim sokom. V naši družini v Gorjah smo ga vedno pripravljali po točno določenem postopku. V sokovnik smo naložili opran ribez (s peclji vred) in ga kuhali na sopari. Med soparjenjem plodov je iztekal sok. Med iztekanjem smo pripravili sladkorno raztopino. Na 1 kg svežega ribeza je prišlo 350 g sladkorja, ki smo ga v široki litoželezni posodi segrevali do temperature, ko se je “vlekel” iz kuhalnice. Točno v tistem trenutku je bil sladkor pripravljen na sprejem soka iz sokovnika. Ko smo presodili, da je iz ribeza pritekel ves sok, smo pripravljen “sirup” segreli do skoraj vretja (veste, tisti trenutek, ko tekočina začne brneti) ter polnili v steklenice.

No, tako smo delali včasih in na tak način pripravlja ribezov sirup moja mami še danes.

Jaz se lotim priprave ribezovega soka drugače. Sokovnik se mi ne dopade, saj s prekuhavanjem (soparjenjem) izgubimo dobršen del vitalnih snovi iz sadja. Uporabim stiskalnico in stisnem rahlo macerirano sadje (da se iz lupin izlužijo fenolne spojine). Dobimo čist 100% ribezov sok, ki je gost kot med!

Soku namesto sladkorja dodam zgoščen grozdni sok. In tako nastane izvrsten okusen ribezov sirup, slajen z naravnim sadnim sokom. Če nimate ribeza ali potrpljenja za izdelavo soka, ga lahko naročite tudi tukaj.

Sirup ribez 2 2
Ribezov sok

Tudi tropine so še uporabne

Tropine, ki ostanejo od stiskanja soka ali pa soparjenja iz sokovnika še niso za na kompost. In to smo ugotovili šele pred nekaj leti, ko sem nabavila večjo sušilnico za sušenje sadja. Tropine sem naložila v sušilnik, juh lepo posušila in shranila za zimo. Pozimi smo iz tropin kuhali zares božanski sadni čaj iz ribeza. Od takrat dalje ribezove tropine vsako leto posušim. Ribezov čaj je na voljo tudi vam na tej povezavi.

2023 Kmecki glas 2 susenje ribeza
Posušene tropine od ribeza bodo odlične za pripravo sadnega čaja. Foto. Barbara Remec, Kmečki glas

Deli:

Drugi zapisi:

Sok, nektar ali pijača?

Poznate razliko med temi pojmi? Ti izrazi so predpisani za točno določene kakovostne nivoje izdelkov. Kupci velikokrat mešamo vse tri

marmelada iz murvic

Murve in murvice

Kaj pravite, kateri sadni plodovi so najbolj značilni za Primorsko, podrobneje, Vipavsko dolino? Grozdje? Seveda! Fige? Ravno tako! Murvice? Da!

Poleg kuhanja marmelad, pečemo tudi piškotke

Želimo poenostaviti vaše brskanje na tej spletni strani, zato uporabljamo piškotke.