Sok, nektar ali pijača?

Poznate razliko med temi pojmi? Pomnite, med sokom, nektarjem in pijačo je BISTVENA razlika. Ti izrazi so namreč predpisani za točno določene kakovostne nivoje izdelkov. Izdelki so žal velikokrat nepravilno označeni. In tudi zaradi tega je pri nas potrošnikih zmeda.

1. SOK 2. NEKTAR 3. PIJAČA ALI NAPITEK

Sok

Sok je samo tekoči iztisnjen del sadja ali zelenjave. Vedno gre za izdelek brez dodanega sladkorja in brez dodane vode. Torej čisti sok, ko iztisnete na primer naribana jabolka med dlanmi.

Sokovi so najbolj kvalitetne brezalkoholne pijače. Vendar bodite pozorni, ali je sok morebiti izdelan iz zgoščenega soka. To mora jasno pisati ob imenu izdelka! Gre za metodo, ko najprej svežemu soku odvzamejo vodo (z namenom skladiščenja in logistike), kasneje pa ta zgoščeni sok znova dehidrirajo z enako količino vode, kot je bila soku odvzeta. Taki izdelki so manj kvalitetni in seveda, cenovno bolj ugodni.

Večina običajnih nizko cenovnih sokov na slovenskem trgu je izdelanih iz zgoščenih sadnih sokov. Naslednjič, ko stopite pred polico s sokovi, se prepričajte sami.

Mi izdelujemo naslednje 100% sokove, seveda, brez dvoma, sveže stisnjene:

  • jabolčni sok: iz več vrst domačih jabolk iz lastnih nasadov in nasadov okoliških kmetij. Soka ne bistrimo in mu ne dodajamo antioksidantov. Zato je temnejše barve in ima usedlino. A tak je pravi domač jabolčnik.
  • grozdni sok: iz domačih vinogradov. Pripravljamo rdečo in belo različico. Rdečo pretežno iz merlota in barbere, belo pa iz rebule. Tudi grozdni sok ima usedlino, ker smo proces bistrenja in filtracije preskočili. Zagotavljam vam svež in grozno intenziven okus. Čin!
  • češnjev sok: da, čisti 100% sok iz češenj, ki v osnovi ni primeren za potešitev žeje ampak za čisto uživancijo v pristnem okusu vipavskih češenj. Več o njem v drugem prispevku.
  • slivov sok: tudi ta spada v kategorijo specialcev. Izdelan je iz cimberjev, malih neškropljenih slivic, ki neutrudno dozorijo v naši njivi. Tudi o njih podrobneje v kakšnem drugem prispevku.
Grozdni sok, 100% sok iz sveže iztisnjenega grozdja iz naših vinogradov.

Nektar

Nektar je izdelan iz soka in/ali sadne/zelenjavne kaše z dodatkom vode in lahko tudi dodatkom sladkorja (ali pa ne). Minimalni sadni deleži so določeni z Uredbo in so od 30% do 50% (glede na posamezno sadno vrsto).

Nektarje po domače imenujemo tudi gosti sokovi. To so tisti sokovi, ki so narejeni iz sadne kaše. So kašasti. Same sadne kaše se ne da popiti, ampak bi jo jedli z žlico. Zato jo je treba za namen priprave pijače razredčiti z vodo. Kako je s sladkorjem v nektarjih? Zakonodajalec dopušča dodatno sladkanje ali pa tudi ne. Večinoma boste na policah našli kar precej sladkane nektarje.

No, seveda obstajajo tudi “nekašasti” nektarji, recimo ribezov nektar, pripravljen iz sadneka soka, ki mu je dodana voda in sladkor ter še kaj drugega (kisline so najbolj običajne).

Tudi mi izdelujemo nektarje. Trudimo se biti čim bolj kakovostni in pristni v okusih. Upam, da nam to uspeva. Recepture sem v teh letih proizvodnje izpopolnila do optimalnosti za moj osebni okus. So pa okusi različni, zagotovo. Zagotovo pa boste težko popili kozarec industrijskega nektarja ali soka zatem, ko se boste navadili na naše pristne okuse:

  • breskov nektar: ne bi bil nič posebnega v naši dolini, če ne bi bil brez dodanega sladkorja. Naše lokalne breskve so tako sladke, da nam to dovoljujejo. Sadni delež našega breskovega nektarja je nadpovprečen 65%. Minimalni sadni delež po Uredbi za breskev je 50%. Ostalo je voda in ščepec askorbinske kisline (vitamin C) za ohranitev barve.
  • hruškov nektar: pripravljen iz hrušk abat in vilijamovk. Iz naših domačih vilijamovk pripravimo nektar brez dodanega sladkorja, iz lokalno pridelanih abat pa nektar s 3% dodanega sladkorja. Sadni delež je 50%, kar je tudi minimalni sadni delež za hruško. Višji sadni delež
  • marelični nektar: pripravljen iz vipavskih domačih marelic. Ima 5% dodanega sladkorja, saj bi bil brez njegove pomoči prekisel. Marelice namreč ob toplotnem segrevanju izrazijo svoje kisline. Sadni delež je 50%. Minimalni delež po Uredbi za marelico pa je 40%.
  • kivijev nektar: pripravljen iz vipavskega rumenoplodnega kivija tip Sorelli (ali zlati kivi). Ta sorta kivija je posebna, kar nima tako izrazitih kislin. Sok je zelo piten z okusom po kiviju, ananasu in banani. V sezoni 2017 smo ga pripravili. Bil je odličen! V letu 2018 pa nam ni uspelo več dobiti tega kivija. Žal je imel kmet strašansko smolo z napadom bakterije na nasadu. Upam, da se bo znova odločil za obnovitev nasada in da vas bom kmalu spet lahko razveseljevala s tem prekrasnim izdelkom.
Domači sokovi
Hruškov sok

Pijače ali osvežilni napitki

To je tista tretja kategorija brezalkoholnih pijač, v kateri boste našli manj sadnega deleža kot v nektarjih ali pa 0. Večinoma gre za nizkocenovne izdelke z veliko vsebnostjo sladkorja in kislin ter dodanih arom.

Tudi mi ustvarjamo pijače oziroma osvežilne napitke. Ja, ne vsebujejo sadnega deleža, saj so pripravljeni iz zelišč. Imajo več dodanega sladkorja kot naši nektarji in so namenjeni gurmanskim uživancijam. Ko se na lepo vroče popoldne po službi s prijatelji odpravite na pijačo in si zaželite nekaj osvežilnega, domačega, nenavadnega in dišečega. S koščki ledu in zataknjeno rezino limone na ličnem kozarcu. To je to!

Napitek iz vrtnic odlično dopolnjuje vrhunsko kulinariko!

Če ste prišli do konca tega zapisa, čestitke! Upam, da boste od sedaj naprej znali biti pozorni na kakovost brezalkoholnih pijač, ki so na trgu.

Dodaj odgovor