Cimber, ringlo, sliva?

Veliko imen, veliko različic sadne podvrste Prunus iz rodu koščičarjev.

Teh je veliko vrst. Od sliv, marelic, mandljev, breskev, ringlojev…. V članku skušam obrazložiti razlike in značilnosti nekaterih vrst koščičarjev, ki jih predelujemo mi za marmelade, sirupe in sokove. Vsakič, ko se z ljudmi srečam na stojnici, imamo debate o cimberjih, mirabelah, ringlojih…

Domača sliva Prunus domestica. Vir: https://vrtnarstvokrasovec.si

Domačo slivo (Prunus domestica) poznamo vsi. Tudi cimber (Prunus mirabolana) poznamo vsi, vendar se ne zavedamo njegove prisotnosti v naravi in vrtovih. Po različnih koncih Slovenije ga imenujete tudi šrtrboncelj, cibora, mirabolana, borban, margolana,, špinglni…. Gre za divjaka cepljenih vrst sliv. Grm oz. manjše drevo je trnato, plodovi so popolnoma okrogli, premera 1-1,5 cm modre, rdeče ali rumene barve. Meso ploda nikakor ne gre od koščice. Cimber zraste kot sejanec iz cepljenih koščičarjev. In se zelo rad zasadi kjerkoli. Nedvomno ste že šli mimo njega, ko so množični plodovi risali rumeno-rdeče slikarije pod drevesi. Morda se skriva tudi na vašem vrtu! No, cimberjev ne obira skoraj nihče. Skoraj. Metka jih. Pa še kdo se najde. Po okusu je zelo podoben slivi. Lupina rada bolj pogreni, okus mesa je prijeten “slivast”.

Iz cimberjev pripravljamo marmelado in 100% sok. Marmelado, ki se jo vika! Jaz ji pravim kar, da je cimber rdeča marelica. Zelo aromatičen sladko-kiselkast okus bo prepričal vse zagovornike klasične marelične marmelade. Čisti 100% sok pa je pravi zaklad narave. Sicer precej kiselkast, vendar izjemno aromatičen. Je poln vitaminov A, C in K ter antioksidantov. Bogat je z vlakninami in minerali, poleg tega pa izboljšuje prebavo in
premaguje slabo počutje. Priporočljiv je zlasti za nosečnice, otroke in ljudi, ki so pod stresom. Lahko pa si s sokom pripravite osvežilen in zdrav napitek za vroče dni tako, da sok redčite z vodo.

Fantastična marmelada iz cimberjev in nepremagljiv 100% sok.

Zaradi zmešnjave pri pojmovanju tega sadeža na etiketi našega cimberja piše “divja sliva”. Čeprav s tem pojmovanjem delam krivico pravi “divji slivi” ali trnulji. O trnuljah pa kdaj drugič.

Cimber, štrboncelj, mirabela… modre barve. Foto: Meta Harej.

Spoznajmo še ringlo. Gre za vrsto slive z rumenimi ali rdeče-modrimi plodovi, ki so na koncu zašiljeni. Plodovi so dolgi cca. 4-6 cm. Koščica pri našem ringloju ne gre od mesa. Tudi bolj vodeni so od marelic ali sliv. So pa zelo sočni in dobri za svežo porabo.
Pri toplotni obdelavi, tako kot marelice, ringloji spustijo precej precej kisline, zato bi bilo treba pri kuhanju marmelade dodati malce več sladkorja. Mi iz ringloja pripravimo zelo dober osvežilen sirup – sadni sirup – je prijetnega kiselkastega okusa, kar zelo dobro prija v vročih poletnih dneh. Priporočam, da si ga pripravite sami ali nabavite pri nas.

Ringlo. Foto: Meta Harej.
Ringlojev sirup. Foto: Meta Harej.