Ali imaš čemaž? Seveda! In to čez celo leto!
Spomladi se z jedmi iz svežega čemaža “očisti” cela naša družina, preostanek leta pa nam čemažev shranek služi kot odlična začimba. V prispevku boste izvedeli, na kaj paziti, ko nabirate čemaž in kako ga lahko shranite.
Kje raste čemaž in na kaj moramo paziti pri nabiranju
Čemaž je naše domače superživilo! Uživajte ga svežega spomladi in si z njegovo pomočjo očistite telo in kri. Jaz že med nabiranjem žvečim njegova sočna stebelca ali popke. Sicer imam potem cel dan usta polna čemaža, tako da je najbolje, da tisti dan nimam resnejših opravkov s strankami… vendar si vedno rečem: zdravje je na prvem mestu. Vedno pomislim na medvede, ki se po zimskem spanju najedo čemaža in si tako očistijo prebavila ter jih pripravijo na novo sezono.

V toplih spomladanskih dnevih le pojdite v gozd in si naberite šopek čemaža. Vendar pazite na podobne strupene rastline, ki so lahko na istem rastišču (podlesek, čmerika, šmarnica…). Preberite si tale članek in se naučite razlikovati čemaž od ostalih strupenih rastlin. Rastlin ne morete zamešati, če jih dobro poznate in če ste natančni pri nabiranju. In še enkrat: natančni pri nabiranju. Čemaž ima izrazit vonj po česnu, kar ostale rastline nimajo. Pa tudi morfologija čemaža se precej razlikuje od ostalih rastlin
Uporaba svežega čemaža
Sveže liste grobo narežite in dodajte radiču ali zeleni solati. Presenetljivo čemaž ne bo imel močne pikantnosti, ampak bo dal solati aromo po svežem česnu.
Pripravite “čemaževo omako” kot špinačo tako, da grobo narezane čemaževe liste poparite v malo vode, zmiksate s paličnim mešalnikom ali blenderjem, dodate malo mleka ali smetane ter soli. Čemaž s toplotno obdelavo pikantnost popolnoma izgubi! Tako čemaževo omako uporabite kot omako za testenine, njoke ali kot prikuho. Omaka je pripravljena v 5 minutah!
Za pripravo čemaževe juhe ne boste potrebovali več kot 20 minut. V vodi skuhajte nekaj krompirja in dodajte šopek čemaža. Ko je krompir kuhan, s paličnim mešalnikom zmes zmiksajte v kremno juho. Dodajte sol in po želji malo smetane. Odlična juha je pripravljena!
Uporaba čemaža čez celo leto
Pripravljena čemaževa omaka oziroma namaz vam bo prišel prav celo leto. Pripravimo ga tako, da sveže čemaževe liste zmiksamo skupaj z oljčnim oljem in ščepcem soli. Polnimo v kozarčke in hranimo v hladilniku leto ali celo dve.
Namazu lahko dodamo tudi oreščke in parmezan in tako dobimo odličen pesto. Tak pesto pa se bo težko dalj časa ohranil, saj tako oreščki kot parmezan možno zvišata pH, kar botruje hitrejšemu delovanju bakterij v pestu in nevarnosti za nastanek toksina botulina. Zato pazljivo z doma narejenimi pesti!
Zaradi zgoraj omenjenih tveganj čemažu dodajam le sol in oljčno olje. Ker je omaka presna, smo v njej ohranili vse izjemne lastnosti čemaža. Po želji oreščke in parmezan dodamo naknadno ob pripravi jedi.
Čemaž v olju uporabite kot začimbo – dodatek mesnim in zelenjavnim omakam, solatam, juham, namazom. Čemaž da jedem aromo po svežem česnu.
Pripravite čemažev namaz s skuto: čemaž v olju vmešajte v skuto in uporabljajte kot namaz za na kruh.

Pripravite čemaževe njoke: pri pripravi njokov v krompirjevo maso dodajte čemaž in oblikujte njoke, skuhajte in seveda, pojejte. Povrh naribajte svež parmezan in posujte s sončničnimi semeni ali pinjolami.
Testenine/njoki s čemažem: skuhanim testeninam dodajte nekaj čemaža, sladke smetane in parmezana. Pomešajte in jed je pripravljena. Če boste testenine skupaj s čemažem še za minuto pokuhali, bo čemaž izgubil pikantnost (s tem pa žal tudi nekaj dobrih snovi).
Če radi delate raviole jih poskusite polniti s čemažem. Masi dodajte še malo parmezana ali skute in zdorbljenih semen.
Čemaž je res naše vsestransko uporabno superživilo! Naj spomladi ne manjka na našem jedilniku in naj nikoli ne manjka lonček v hladilniku.