Opis
Marmelada iz akacijevih cvetov
Sestavine: voda, jabolčna kaša, cvetovi akacije (Robinia pseudoacacia) 15%, sladkor, limonin sok, želirno sredstvo: agar agar, mleta vanilija. Po odprtju hranite v hladilniku in porabite v 1 tednu.
Izvor cvetja: drevesa v neposredni okolici mojega doma
Povprečna hranilna vrednost na 100 g: 135 kcal / 567 kJ, maščobe: 0 g, od tega nasičene m. kisline: 0 g, ogljikovi hidrati 33 g, od tega sladkorji: 32 g, beljakovine: 0 g, sol: 0g.
Akacija je nepravilno ime za tujerodno drevesno vrsto robinijo, ki se je že dobro razrasla po Vipavskem. Ker pa se je poimenovanje “akacija” bolj prijelo v pogovornem jeziku (zlasti zaradi akacijevega medu). Robinija je tujerodna invazivna drevesna vrsta, izpodriva avtohtono drevnino, zato jo gozdarji nimajo preveč radi. Rajši jo imajo vinogradniki, saj trdne in trpežne akacijeve kole (kouce) uporabljajo v vinogradih za oporo vinski trti.
Več o robiniji in kulinarični uporabi njenih cvetov si preberite tukaj.
Jože Lemut (preverjena stranka) –