Sirne pomake

Te prav posebne marmeladice niso tipične za slove(a)nsko kulinariko. Izhajajo iz nam zahodnejših pokrajin, Italije, Francije, Belgije, Anglije in tudi Amerike, kjer jim spajanje sladkega in slanega predstavlja običajno kulinarično izkušnjo.

Po nekajkratnih poizkusih tovrstnega spajanja sladkega s slanim bo nedvomno tudi vam razširilo obzorja. In za lažje sporazumevanje si upam skovati besedo, ki bi najbolje ubesedila tovrstne zvarke – sirne pomake.

Sirne pomake so odličen dodatek sirom različnih struktur, zrelosti in izvoru. Kombinirajte jih s krekerji, bagetami ali popečenimi rezinami kruha.

Najbolj všeč pri sirnih pomakah mi je, da dovoljujejo najbolj nenavadne, “odpiljene” in inovativne kombinacije sadja/zelenjave in zelišč.

Na splošno velja, da bodo močno aromatične in začinjene pomake najbolje stale v družbi starejših sirov. In nasprotno, pomake z blagimi aromami se bodo prefinjeno podale k mladim sirom. Ne upoštevajoč tega pravila ste skoraj zagotovo obsojeni na dominanco bodisi sira bodisi pomake, kar pa sigurno ni naš cilj.

Priporočam, da spoznate svet odličnih in več kot odličnih domačih sirov, ki jih v Sloveniji ne manjka! Poiščite jih na tržnicah, manjših prodajalnah z živili ali obiščite kmetije osebno.

Sedaj pa predlogi, s katerimi siri vam priporočam, da kombinirate naše sirne pomake:

  • Fige s poprom: vse vrste starejših sirov (kravji, ovčji, kozji)
  • Marelica s kumino: starejši kravji siri, tudi parmezan
  • Hruška s šetrajem: standardno zorjeni kravji siri
  • Češnja z rdečim vinom: brie
  • Vinski žele s trobentico: svež in običajen kozji sir
  • Rožni žele: brie

Namig: uporabite sirne pomake kot dodatek k sladicam (panakota, mascarpone, sladoled….).

Dodaj odgovor

Close Menu
×
×

Cart