Sirne pomake – sladke marmelade in želeji ustvarjeni za sire!

Te prav posebne marmeladice niso tipične za slove(a)nsko kulinariko. Izhajajo iz nam zahodnejših pokrajin, Italije, Francije, Belgije, Anglije in tudi Amerike, kjer jim spajanje sladkega in slanega predstavlja običajno kulinarično izkušnjo.

Ker raznolike kombinacije prihajajo tudi na naše krožnike, vas želim popeljati v svet spajanja sirov s sladkimi omakami. In za lažje sporazumevanje si upam skovati besedo, ki bi najbolje ubesedila tovrstne zvarke – sirne pomake.

Sirne pomake so odličen dodatek sirom različnih struktur, zrelosti in izvoru. Sirne pomake lahko ponudite tudi s krekerji, bagetami ali popečenimi rezinami kruha.

Najbolj všeč pri sirnih pomakah mi je, da mi dovoljujejo ustvariti najbolj nenavadne, “odpiljene” in inovativne kombinacije sadja/zelenjave in zelišč. In tudi ta najbolj odpiljene kombinacije bodo našle sebi primerno vrsto sira.

Barviti tris sirnih pomak se predstavi. Vsak na svojem okusu sira: zelen paradižnik na gorgonzoli, kutina z vinom na domačem kravjem siru ter vinski žele s trobentico na kozjem mladem siru.

Kakšne sire izberemo?

Na splošno velja, da bodo močno aromatične in začinjene pomake najbolje stale v družbi starejših sirov. In nasprotno, pomake z blagimi aromami se bodo prefinjeno podale k mladim sirom. Ne upoštevajoč tega pravila ste skoraj zagotovo obsojeni na dominanco bodisi sira bodisi pomake, kar pa sigurno ni naš cilj.

Priporočam, da spoznate svet odličnih in več kot odličnih domačih sirov, ki jih v Sloveniji ne manjka! Poiščite jih na tržnicah, manjših prodajalnah z živili in lokalnimi izdelki ali obiščite kmetije osebno.

Kako kombiniramo različne okuse?

Sedaj pa predlogi, s katerimi siri vam priporočam, da kombinirate naše sirne pomake, ki smo jih za vas pripravili do sezone 2019:

  • Fige s poprom: vse vrste starejših sirov (kravji, ovčji, kozji)
  • Hruška s šetrajem: standardno zorjeni kravji siri
  • Kutina z belim vinom: vse vrste sirov, vendar ne premočno zorjeni
  • Češnja z rdečim vinom: brie in zorjeni siri
  • Zelen paradižnik: siri s plemenito plesnijo
  • Vinski žele s trobentico: svež in običajen kozji sir
  • Rožni žele: brie, skuta – sveži sir
  • Akacijev žele z dodanimi cvetovi: vse vrste svežih sirov
Degustacije marmelad in sokov
Degustacije Vipavska dolina

Namig: uporabite sirne pomake kot dodatek k sladicam (panakota, mascarpone, sladoled….).

Ne pozabite pa poleg sirov ponuditi tudi naših zelenjavnih namazov:

  • Bučkina mostarda: odlično na dimljenem siru
  • Radičev namaz: izberite močno zorjene sire in ga kombinirajte tudi z slanino, pršutom, panceto…
Bučkin namaz na dimljenem siru. Foto: Meta Harej.

Dodaj odgovor