0
Your Cart

Sirne pomake – sladke marmelade ustvarjene za kombiniranje s siri

Te prav posebne marmeladice niso tipične za slove(a)nsko kulinariko. Izhajajo iz nam zahodnejših pokrajin, Italije, Francije, Belgije, Anglije in tudi Amerike, kjer jim spajanje sladkega in slanega predstavlja običajno kulinarično izkušnjo.

Ker raznolike kombinacije prihajajo tudi na naše krožnike, vas želim popeljati v svet spajanja sirov s sladkimi omakami. In za lažje sporazumevanje si upam skovati besedno zvezo, ki bi najbolje ubesedila tovrstne zvarke – sirne pomake.

Zakaj spajati sire z marmeladami?

Odgovor je preprost. Ker je kombinacija sira in sladke pomake fantastična! Vsak sir in vsaka marmelada ima svoj karakter in vsaka sirna pomaka ne bo primerna za vse vrste sira.

Metka gurmanski namazi
Barviti tris sirnih pomak se predstavi. Vsak na svojem okusu sira: zelen paradižnik na gorgonzoli, kutina z vinom na domačem kravjem siru ter vinski žele s trobentico na kozjem mladem siru.

Kakšne sire izberemo?

Na splošno velja, da bodo močno aromatične in začinjene pomake najbolje stale v družbi starejših sirov. In nasprotno, pomake z blagimi aromami se bodo prefinjeno podale k mladim sirom. Ne upoštevajoč tega pravila ste skoraj zagotovo obsojeni na dominanco bodisi sira bodisi pomake, kar pa sigurno ni naš cilj.

Priporočam, da spoznate svet odličnih in več kot odličnih domačih sirov, ki jih v Sloveniji ne manjka! Poiščite jih na tržnicah, manjših prodajalnah z živili in lokalnimi izdelki ali obiščite kmetije osebno.

Kako kombiniramo različne okuse?

Sedaj pa predlogi, s katerimi siri vam priporočam, da kombinirate naše sirne pomake:

Namig: uporabite sirne pomake kot dodatek k sladicam (panakota, mascarpone, sladoled….).

Ne pozabite pa poleg sirov ponuditi tudi naših zelenjavnih namazov:

  • Bučkin namaz s kurkumo: odlično na dimljenem siru (kmetija Pustotnik, Gorenja vas)
  • Radičev namaz: izberite močno zorjene sire in ga kombinirajte tudi z slanino, pršutom, panceto…
bučkin namaz s kurkumo
bučkin namaz s kurkumo na dimljenem siru
SHARE:

Dodaj odgovor

Želimo poenostaviti vaše brskanje spletni strani, zato uporabljamo piškotke.