Te prav posebne marmeladice niso tipične za slove(a)nsko kulinariko. Izhajajo iz nam zahodnejših pokrajin, Italije, Francije, Belgije, Anglije in tudi Amerike, kjer jim spajanje sladkega in slanega predstavlja običajno kulinarično izkušnjo.
Ker raznolike kombinacije prihajajo tudi na naše krožnike, vas želim popeljati v svet spajanja sirov s sladkimi omakami. In za lažje sporazumevanje si upam skovati besedno zvezo, ki bi najbolje ubesedila tovrstne zvarke – sirne pomake.
Zakaj spajati sire z marmeladami?
Odgovor je preprost. Ker je kombinacija sira in sladke pomake fantastična! Vsak sir in vsaka marmelada ima svoj karakter in vsaka sirna pomaka ne bo primerna za vse vrste sira.
Kakšne sire izberemo?
Na splošno velja, da bodo močno aromatične in začinjene pomake najbolje stale v družbi starejših sirov. In nasprotno, pomake z blagimi aromami se bodo prefinjeno podale k mladim sirom. Ne upoštevajoč tega pravila ste skoraj zagotovo obsojeni na dominanco bodisi sira bodisi pomake, kar pa sigurno ni naš cilj.
Priporočam, da spoznate svet odličnih in več kot odličnih domačih sirov, ki jih v Sloveniji ne manjka! Poiščite jih na tržnicah, manjših prodajalnah z živili in lokalnimi izdelki ali obiščite kmetije osebno.
Kako kombiniramo različne okuse?
Sedaj pa predlogi, s katerimi siri vam priporočam, da kombinirate naše sirne pomake:
- Fige s poprom: vse vrste starejših sirov (kravji, ovčji, kozji) (priporočam kravje sire kmetije Žgajnar (Postojna))
- Hruška s šetrajem: standardno zorjeni kravji siri (priporočam kravji sir kmetije Krnčan (Idrijske Krnice)
- Kutina z belim vinom: vse vrste sirov, vendar ne premočno zorjeni
- Muškatna češnja: odlično z zorjenimi kozjimi siri (kmetija Žerjal (Tomaj), kozjereja Nunči (Oševljek))
- Zelen paradižnik: siri s plemenito plesnijo
- Vinski džem s trobentico: svež in običajen kozji sir (kmetija Žerjal (Tomaj), kozjereja Nunči (Oševljek))
- Žele iz vrtnic: brie, skuta – sveži sir
- Akacijev džem: vse vrste svežih sirov, npr. burrata (Golden RIng, SInji vrh)
- Džem iz vijolic: za sveže sire alla burrata, stracchino
Namig: uporabite sirne pomake kot dodatek k sladicam (panakota, mascarpone, sladoled….).
Ne pozabite pa poleg sirov ponuditi tudi naših zelenjavnih namazov:
- Bučkin namaz s kurkumo: odlično na dimljenem siru (kmetija Pustotnik, Gorenja vas)
- Radičev namaz: izberite močno zorjene sire in ga kombinirajte tudi z slanino, pršutom, panceto…