Sadne rolice

Jih poznate? V Sloveniji so še dokaj nepoznane. Mogoče je kdo v krogu vam najbližjih že kdaj posušil na tanko razmazano sadno kašo in jo zarolal? Mogoče ste že delali sadni sir, ki je, recimo, grob približek sadnim rolicam?

Sadne rolice so precej razširjene v anglosaksonskem svetu, kjer jih imenujejo “fruit rolls” ali “roll-ups”, tudi “fruit leather”, torej “sadno usnje.

Od kod izvirajo sadne rolice?

Tovrstni sadni zvitki izvirajo iz Bližnjega Vzhoda, kjer tradicionalno na vročem zraku sušijo pulpo iz grozdja ali murv, pa tudi marelic (v Armeniji). Tam imenujejo sadne zvitke “pestil” ali “pastegh” in so izvrsten vir hranil in vitaminov v zimskem času.

Skratka, idejo o sušenju sadne pulpe in njenem zvijanju so v začetku 20. stoletja iz Bližnjega Vzhoda prinesli migranti v ZDA in pričeli s proizvodnjo sadnega usnja. Proizvodnja se je širila, nastale so mnoge različice tako v okusih kot v oblikah. Kvaliteta pa je žal drastično upadla, saj na ameriškem trgu tudi v tem času najdemo poplavo industrijskih rolic, izdelanih iz aromatiziranega sladkorja ali zgoščenih sadnih sokov.

Armenian fruit leather
Izdelovanje sadnega usnja na tradicionalen način v Armeniji. Vir: http://wanderlustandlipstick.com/blogs/pamperspakhlava/2012/06/20/on-a-roll-fruit-leather/

Nazaj v sedanjost in pogled v prihodnost

Sadne rolice so izvrsten vir energije (veliko ogljikovih hidratov, oz. sadnega sladkorja), vsebujejo veliko mineralov in vitaminov iz sadja. Sadne rolice imajo izjemen vpliv na regeneracijo telesa po aktivnostih.

Seveda pa nas moderni trendi vlečejo nazaj k koreninam, naravi in posledično naravnim sestavinam sadnih rolic, teh, v osnovi zdravih prigrizkov.

Tudi Metka se spušča v ta svet.

Dodaj odgovor

Close Menu
×
×

Cart