Sadne rolice

Jih poznate? V Sloveniji so še dokaj nepoznane. Mogoče je kdo v krogu vam najbližjih že kdaj posušil na tanko razmazano sadno kašo in jo zarolal? Mogoče ste že delali sadni sir, ki je, recimo, grob približek sadnim rolicam?

Sadne rolice so precej razširjene v anglosaksonskem svetu, kjer jih imenujejo “fruit rolls” ali “roll-ups”, tudi “fruit leather”, torej “sadno usnje.

Od kod izvirajo sadne rolice?

Tovrstni sadni zvitki izvirajo iz Bližnjega Vzhoda, kjer tradicionalno na vročem zraku sušijo pulpo iz grozdja ali murv, pa tudi marelic (v Armeniji). Tam imenujejo sadne zvitke “pestil” ali “pastegh” in so izvrsten vir hranil in vitaminov v zimskem času.

Skratka, idejo o sušenju sadne pulpe in njenem zvijanju so v začetku 20. stoletja iz Bližnjega Vzhoda prinesli migranti v ZDA in pričeli s proizvodnjo sadnega usnja. Proizvodnja se je širila, nastale so mnoge različice tako v okusih kot v oblikah. Kvaliteta pa je žal drastično upadla, saj na ameriškem trgu tudi v tem času najdemo poplavo industrijskih rolic, izdelanih iz aromatiziranega sladkorja ali zgoščenih sadnih sokov.

Armenian fruit leather
Izdelovanje sadnega usnja na tradicionalen način v Armeniji. Vir: http://wanderlustandlipstick.com/blogs/pamperspakhlava/2012/06/20/on-a-roll-fruit-leather/

Nazaj v sedanjost in pogled v prihodnost

Sadne rolice so izvrsten vir energije (veliko ogljikovih hidratov, oz. sadnega sladkorja), vsebujejo veliko mineralov in vitaminov iz sadja. Sadne rolice imajo izjemen vpliv na regeneracijo telesa po aktivnostih.

Seveda pa nas moderni trendi vlečejo nazaj k koreninam, naravi in posledično naravnim sestavinam sadnih rolic, teh, v osnovi zdravih prigrizkov.

Tudi Metka se spušča v ta svet. In to že vsaj dve leti. Poskušam in poskušam posušiti različne sadne kaše ali marmelade in se vsakič znova spopadam z novim izzivom. Te sadne rolice so res trd oreh. Morajo biti ravno prav suhe (upoštevajoč tudi to, da se s časom nazaj navežejo zračne vlage), okusne, ravno prav zarolane in čim bolj trajne… Pa seveda, da kaša čim manj oksidira med tem ko se suši. Skratka, tisoč in ena ovira do optimalnega izdelka.

Trenutno (pomlad 2019) sem uspela zarolati dva okusa: sliva-bezgove jagode in kaki. Pri slivah mi je všeč dodana struktura semen bezgovih jagod in prijetna kislina. Pri kakiju mi je všeč, kako se v ustih razvije prijeten okus po svežem kakiju. Oba izdelka sta brez dodanega sladkorja! Mislim, da je trend v tej smeri nujen tudi v bodoče.

Zakaj pa bi jih sploh rabili?

Zato, ker so odličen naraven energijski bombonček! Brez monosaharidov, sladil, barvil, dodanih arom. Skratka, sadno rolico si privoščimo na vrhu hriba, na cilju popotovanja, vselej ko nam “pade cukr”. Ja, naše sadne rolice so, kljub temu da so brez dodanega sladkorja, prijetno sladke! Za trenutek jo pustite v ustih, da se začne mehčati in topiti. Naslednji trenutek vas bo že nahranila z energijo.

Priporočam jih vsem športnikom in rekreativcem ob telesnih naporih, otrokom (kot zdrav nadomestek bombonov) in vsem ostalim, ki bi se radi zdravo posladkali.

Dodaj odgovor