Nešplje, nenavaden in pozabljen sadež

Jih poznate? Nešplja je sorodnik hrušk in jabolk. Izvira iz Azije, v Evropi pa so jo poznali že Rimljani.

Nešplje postanejo užitne šele, ko se pozno jeseni umedijo. Postanejo mehke. Takrat tanini preidejo v sladkorje. Umedeno meso je mazavo in temno rjave barve.

Kot sadna vrsta je zelo nezahtevna, vendar ne prenese izjemno nizkih temperatur. Najbolje uspeva na območjih, kjer uspeva vinska trta. Tudi nevarnih škodljivcev ali bolezni ne pozna.

Nešplja v jeseni, ko je že skoraj zmedena. Vir: https://www.gardenersdream.co.uk/

Zdravilnost nešpelj

Nešplje so bogate s pektinom in tanini, vitaminom C in rudninami. Umedeni plodovi pospešujejo izločanje vode iz telesa in odpravljajo zaprtje. Neumedene plodove so v tradicionalnem zdravilstvu uporabljali zoper drisko in za izpiranje ran.

Uporaba

Sveži plodovi so nenavadnega, a zelo dobrega sladkega okusa. Iz njih pa lahko pripravimo marmelade, čežano, sadno vino ali skuhamo žganje. Po okusu zelo spominja na tepke.

V naši njivi ob potoku raste ena nešplja. Kdo ve, koliko let je samevala. Cvetela, rasla, rodila… Plodovi so bili le hrana za ptice. Kot Gorenjka te sadne vrste prej nisem poznala. Ko pa smo z družino pričeli negovati našo “njivo”, tudi plodovi nešplje niso ostali več samo za ptice. In tako je naša nešplja postala pravi jesenski dragulj. In prav paše, jeseni, ko pospravljaš njivo, da imaš nekaj za pod zob.

Mi iz nešpelj skuhamo odlično marmelado. Priprava je sicer dokaj zahtevna, saj imajo nešplje pečke in dlačice, vendar se splača potruditi. Prepasirani kaši dodamo limonin sok in rum. Zato, ker se zelo lepo podata okusu nešpelj. In tudi zato, ker to marmelado pripravljamo decembra, ko mora dišati malo drugače.

Dodaj odgovor